Daling van de vennootschapsbelasting
De daling van de vennootschapsbelasting verloopt in 2 fases. Volgend jaar daalt het nominale belastingtarief voor KMO’s al van 25 naar 20 procent voor de eerste 100,00 euro winst, en voor grote bedrijven van 34 naar 29 procent. In 2020 gaat de vennootschapsbelasting verder omlaag naar 25 procent voor grote bedrijven. Tegelijk moet de crisisbijdrage van drie procent geleidelijk verdwijnen. Dat moet allemaal budgettair neutraal gebeuren, de notionele aftrek blijft wel bestaan, maar wordt hervormd. Er komt verder een tijdelijke verhoging van de investeringsaftrek van 8% naar 20%, zowel voor KMO's als voor eenmanszaken.
Belasting op effectenrekeningen
Wie meer dan 500,000 euro aan aandelen, obligaties of fondsen bezit op eeneffectenrekening, betaalt op het volledige bedrag een belasting van 0,15 procent, de zogenaamde abonnementstaks.
Spaarfiscaliteit
De maatregel is gekoppeld aan een hervorming van de spaarfiscaliteit. Er komt een vrijstelling van roerende voorheffing op de eerste 627 euro winst op aandelen. Zo wil de regering spaarders aanmoedigen om te investeren in de reële economie en hun geld niet zomaar op en spaarboekje te parkeren. De vrijstelling levert een belastingvoordeel op van maximum 188 euro.
Pensioensparen
Er komt een mogelijkheid om tot 1,200 euro te sparen, vergeleken met 940 euro vandaag. Maar het aftrekpercentage daalt dan wel, zodat het fiscale voordeel ongeveer gelijk blijft.
En verder nog...
- Er komt een verkorte opzegtermijn tijdens de eerste drie maanden tewerkstelling. Dat komt neer op een herinvoering van de proefperiode.
- De flexi-jobs, die bijklussen in de horeca vergemakkelijken, worden uitgebreid naar gepensioneerden en andere sectoren. Alle handelsactiviteiten – bakker, kapsalon,… – komen voortaan in aanmerking.
- Bedrijven die hun personeel willen laten deelnemen in de winst, krijgen daar een eenvoudiger procedure voor.
- Vermindering van de bijdragedrempel voor zelfstandigen bij het begin van hun activiteit.